dinsdag 16 maart 2010

Van Houten's cacao en chocolade

Het is alweer zo'n 18 jaar geleden toen ik begon met mijn onderzoek naar de bedrijfsgeschiedenis van C.J. van Houten & Zoon die tot 1971 in Weesp waren gevestigd. 
Nog steeds is Van Houten leverbaar als merkartikel. Voornamelijk aanwezig in de groep van halffabricaten binnen de cacaoverwerkende industriĆ«le sector. 
Waarom Van Houten? Omdat zij de eerste in de wereld waren die bij toeval na diverse experimenten cacaopoeder ontdekte met als bijproduct cacaoboter. De uitvinder was Casparus van Houten.
Nu is deze verhouding andersom.Cacaoboter behoort tot de belangrijkste bestanddelen die nodig zijn bij de bereiding van chocolade. Bij de vervaardiging van cacaopoeder wordt een deel cacaoboter verwijderd en hergebruikt voor de chocolade. 
Voornamelijk dreef Van Houten handel op de exportmarkten met een directe verkoop naar ruim 80 landen. In diverse landen waren dochterondernemingen gevestigd. Een ander belangrijk aspect is dat van Houten in zijn tijd bekend stond als cacao koning als het gaat om reclamebestedingen en dat uitgedrukt in miljoenen guldens. Groots uitgevoerde paviljoens als proeflokaal ingericht waarbij men een kopje chocolade presenteerde dat werd geserveerd door promotiemeisjes uitgerust in nationale kledij. Dit alles bij elkaar gebracht in dit monumentaal naslagwerk van industriƫle nijverheid in cacao en chocolade. Helaas HET BOEK IS HELEMAAL UITVERKOCHT!
Peter van Dam- Opkomst en ondergang van een wereldmerk. Cacao en chocoladefabriek C.J. van Houten & Zn 1815-1971.  ISBN 978-90-70108-77-9


Geen opmerkingen:

Een reactie posten